Głód i apetyt – wyjaśnienie

glód

tak wygląda medialna interpretacja głodu, wykonana przez jednego z producentów jogurtów

Czy zadaliśmy sobie kiedykolwiek pytanie: czym tak naprawdę jest głód, a czym apetyt? Jaka jest między nimi różnica? A może powinniśmy używać tych pojęć zamiennie?!
Poniżej zastanowimy się wspólnie nad tymi obydwoma pojęciami i wysuniemy dość istotne wnioski, które istotnie mają znaczenie w procesie odżywiania się.

O głodzie! Czym jesteś?

Głód jest normalną potrzebą ustroju, apetyt zaś nienaturalnym pożądaniem pokarmu. Dlaczego traktujemy obydwa pojęcia zamiennie? Ano u większość ludzi (zwłaszcza dorośli), apetyt zagłuszył naturalny głód tzw. instynktowny. Działo się to dlatego, że w przeciągu wielu lat nie odczuwali oni głodu i zapomnieli czym jest takowe uczucie. To tak jakby próbować opisać dźwięk głuchoniememu od urodzenia. Prawda jest okrutna…

„Dla współczesnego (cywilizowanego) człowieka głód oznacza źródło apetytu, apetyt zaś to wynik głodu”.

No ale czym tak naprawdę jest głód, a czym apetyt?

Posłużmy się przykładem pragnienia. Często słyszymy jak ktoś mówi, że chętnie wypiłby kieliszek dobrego wina, albo whisky z lodem. Gdyby ta osoba istotnie czuła pragnienie, poprosiłaby o wodę, bo tylko ta jest wstanie je zaspokoić. Lecz niestety woda nie ugasi pragnienia osobie, która chce szklankę whisky. Dlaczego?
Dlatego, że ta osoba odczuwa apetyt (wynik smaku skażonego), a nie pragnienie.
Nie mam tutaj zamiaru nikomu mówić, że alkohol jest niedobry, a woda najlepsza. Chcę jedynie powiedzieć, że istnieje różnica pomiędzy instynktem naturalnym, a apetytem nabytym.

 pomocna okazała się książka:

Jogi Rama-Czaraka „Hatha – Joga nauka jogów o zdrowiu fizycznem i o sztuce oddychania”

Cykl postów w tym temacie:

Nauka o Zdrowiu