Specjalność Mariana – Zupa Cebulowa

Marian, znany raczej jako Brat Księgarz, słynie nie tylko z zamiłowania do książek ale również świetnie gotuje. Przedstawiony przez niego przepis nie jest szczytem jego kulinarnych uniesień, ale jest jedny z pierwszych, zapisanych w księdze 365 przepisów. Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzieleniu się spostrzeżeniami.

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 2 kostki rosołowe Knorr
  • 1/2 kg ryżu
  • przyprawa

Wykonanie:

cebulę pokroić w kostkę i podszlić na oleju, zagotować ryż w przygotowanym natenczas bulionie. Gotowy ryż wpierdolić do bulionu i zagotować dodając przypraw.
Smacznego!

Uwaga:

Zupa nie jest wskazana dla osób, które mają hemoroidy, sraczkę, wreszcie wrażliwe nosy. Zupę należy spożywać w małych porcjach. W przeciwnym wypadku grozi to rozerwaniem odbytu.

Komentarz od Mr Guru Ltd:

Sam wypróbowałem przepis i nad dodatek wtedy kiedy pojawili się u mnie goście (ażeby było zabawnie). Jak zalecił Marian dodałem podaną w przepisie ilość ryżu (1/2 kg to jest pięć woreczków po 100g każdy). Moja zupa zamieniła się w ryżowy kleik, zaś goście postanowili zamówić pizzę.